Grupy mogą służyć do łatwiejszego zarządzania członkami zespołu. Mogą Państwo podzielić członków zespołu na grupy, np. według działów w Państwa firmie. Mogą Państwo również skonfigurować administratorów zespołu, tak aby nie zajmowali oni licencji.
Informacje o grupach
Grupa określa dostęp użytkowników do jednego lub kilku abonamentów. Użytkownicy mogą należeć do jednej lub kilku grup. Licencja jest przypisywana użytkownikowi, jeśli jest on członkiem grupy, z którą powiązany jest abonament. Jeśli użytkownik zostanie usunięty z grupy, traci dostęp do powiązanego abonamentu.
Abonamenty DeepL API Pro nie można powiązać z grupami.
Administratorzy zespołów mogą dodać użytkowników do tych grup i zarządzać nimi. Wszyscy administratorzy posiadają uprawnienia administratora do wszystkich istniejących grup, niezależnie od tego, do której grupy sami należą.
Nie ma ograniczeń co do liczby grup, które administrator może utworzyć. Więcej informacji na temat tworzenia grup można znaleźć w tym artykule.
Grupa domyślna
Grupa domyślna to automatycznie utworzona grupa, z którą powiązana jest pierwsza zakupiona przez Państwa subskrypcja. Nie można jej usunąć, ale można zmienić jej nazwę. Obok niej widnieje etykieta „Domyślna”. Jeśli w Państwa zespole włączono funkcję SSO, użytkownicy będą zawsze dodawani do grupy domyślnej po zalogowaniu się, nawet jeśli zostali wcześniej z niej usunięci. Więcej informacji można znaleźć w tym artykule.
Jeśli nie powiąże Pan/Pani abonamentu z grupą domyślną, członkowie zespołu należący wyłącznie do tej grupy nie będą mieli przypisanych żadnych licencji, ale pozostaną w zespole. Po zalogowaniu się będą mieli dostęp do wersji bezpłatnej produktów DeepL. Więcej informacji na temat wyłączania dostępu do wersji bezpłatnej produktów DeepL można znaleźć w tym artykule.
Jeśli chcą Państwo skonfigurować konto administratora, które nie zużywa licencji, instrukcje znajdą Państwo w tym artykule.
Informacje o użytkownikach
Użytkownicy mogą należeć do wielu grup. Jeśli administrator usunie użytkownika z grupy, traci on dostęp do abonamentów powiązanych z tą grupą. Jeśli użytkownik zostanie usunięty, zostanie on wykluczony ze wszystkich grup, a także z zespołu.
Dowiedz się więcej o zarządzaniu użytkownikami korzystającymi z dostępu za pomocą danych uwierzytelniających DeepL oraz dostępu SSO.
Informacje o abonamentach
Podczas pierwszej wizyty na koncie administratora w kartie „Grupy” widoczna jest wyłącznie grupa domyślna. Abonament jest powiązany z grupą domyślną. Administratorzy należą do tej grupy i mają przypisane licencje. Informacje na temat dodawania kolejnych użytkowników można znaleźć w tym artykule.
Informacje o administratorach zespołu
Administratorzy zespołu widzą na swoim koncie następujące karty:
- Karta „Użytkownicy ”: przegląd wszystkich członków zespołu, grup, do których należą, daty ostatniej aktywności oraz przypisanych im licencji.
- Karta „Grupy ”: zarządzanie grupami, dodawanie użytkowników oraz przypisywanie abonamentów do grup.
- Karta „Rozliczenia ”: przegląd wszystkich faktur oraz statusu ich płatności.
- Karta „Statystyki ”: dane dotyczące użycia abonamentów przez Państwa zespół.
- Zakładka „Ustawienia ”: zarządzanie ustawieniami dla całego zespołu, takimi jak dostęp do wersji bezpłatnej DeepL, limity tłumaczeń plików oraz linki z zaproszeniami do grup.