Płatne plany Tłumacza DeepL obejmują 30 minut usługi DeepL Voice na użytkownika miesięcznie, bez dodatkowych kosztów. Niniejszy artykuł zawiera odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące zasad korzystania z tych minut.
Uprawnienia i uprawnienia administratora
Które plany kwalifikują się do tej usługi?
Translate Individual, Translate Team, Translate Business, DeepL Enterprise Translator, DeepL Pro Starter, DeepL Pro Advanced, DeepL Pro Ultimate, DeepL Pro Classic. Pakiety kwalifikują się do korzystania z tej usługi zawsze wtedy, gdy kwalifikuje się do niej podstawowy plan Translate: pakiet DeepL Pro Starter + DeepL Write Pro kwalifikuje się, ponieważ kwalifikuje się plan Pro Starter, a dodatek nie zmienia ani uprawnień, ani limitu.
Nie kwalifikują się: plany API, Translate Free oraz samodzielne plany Voice.
Co się stanie, jeśli administrator wyłączy funkcję Voice?
Całkowite odcięcie dostępu. Ustawienie limitu usług Voice na wyłączenie powoduje wykluczenie wszystkich funkcji Voice z uprawnień wszystkich użytkowników w organizacji, w tym użytkowników posiadających płatną licencję na usługę Voice. Ponowne włączenie przywraca dostęp.
Gdzie administratorzy mogą włączyć lub wyłączyć limit Voice?
W sekcji „Konto”, w karcie „Abonamenty”.
Kto może włączać lub wyłączać uprawnienia do usługi Voice – administratorzy czy wszyscy członkowie?
Wyłącznie administratorzy.
Co się zmienia w regulaminie?
W Warunkach korzystania z usługi Translate dodano sekcję poświęconą usłudze DeepL Voice, opublikowaną 9 września.
Minuty i użycie
Ile minut otrzymują użytkownicy?
30 minut na użytkownika miesięcznie w ramach każdego kwalifikującego się płatnego planu usługi Translate.
- Plany płatne i starsze wersje: 30 minut na użytkownika miesięcznie, w tym pakiety oparte na kwalifikującym się planie podstawowym usługi Translate.
Po wykorzystaniu minut użytkownicy mogą albo poczekać na zresetowanie limitu, albo wykupić plan Voice. Nie ma możliwości przekroczenia limitu.
W jaki sposób mierzone jest użycie?
- Voice for Meetings: łączny czas trwania wszystkich okresów, w których co najmniej jedna osoba miała włączoną funkcję DeepL Voice
- Voice for Conversations: rzeczywisty czas mówienia (uczestnik rozmowy wypowiada się na głos w preferowanym języku, podczas gdy jego słowa są tłumaczone)
Które funkcje są objęte limitem 30 minut?
Limit obejmuje zarówno napisy na żywo, jak i funkcję „Voice to voice” w ramach usług „Voice for Online Meetings” oraz „Voice for In-Person Conversations”, przy czym stosowany jest jeden wspólny limit na poziomie użytkownika. Wyświetlacz w aplikacji pokazuje jeden łączny limit, niepodzielony według poszczególnych produktów.
Czy korzystanie z limitu funkcji Voice wiąże się z dodatkowymi kosztami?
Nie. Limit ten jest wliczony w cenę bez dodatkowych kosztów dla wszystkich kwalifikujących się abonentów usługi Tłumacz DeepL.
Czy minuty są gromadzone w puli wspólnej czy przypisane do poszczególnych użytkowników?
Są przypisane do poszczególnych użytkowników, a nie zgromadzone w puli. Oznacza to, że wyczerpanie 30 minut przez jednego użytkownika nie powoduje wykorzystania limitu innego członka zespołu. Administratorzy nie przydzielają licencji na funkcję Voice; limit jest przypisany do istniejącej subskrypcji usługi Translate.
Gdzie użytkownicy mogą sprawdzić, ile minut w ramach usługi Voice im pozostało?
W zależności od roli dostępne są dwa miejsca wyświetlania tej informacji.
- Administratorzy widzą te informacje w obszarze konta, na stronie abonamentu: łączną liczbę minut wykorzystanych w całej organizacji oraz zestawienie według użytkowników pokazujące, kto korzysta z limitu minut w usłudze Voice.
- Użytkownicy mogą sprawdzić swoje pozostałe minuty w samym produkcie Voice, korzystając z paska użycia minut dostępnego w aplikacji
Czy niewykorzystane minuty są przenoszone na następny miesiąc?
Nie, limit minut na połączenia głosowe jest co miesiąc resetowany do 30 minut.
Osiągnięcie limitu
Czy po wykorzystaniu 30 minut klienci są obciążani opłatami za nadwyżki?
Klient nie otrzyma żadnej faktury za przekroczenie limitu. Minuty stanowią limit planu, a nie pozycję rozliczeniową za rzeczywiste zużycie. Aby uzyskać więcej minut, klient będzie musiał poczekać na comiesięczne zresetowanie limitu lub wykupić plan Voice.
Co się dzieje po wykorzystaniu 30 minut?
Opcja „Połączenia głosowe” pozostaje widoczna w menu, jednak dalsze korzystanie z niej jest zablokowane. Użytkownik końcowy widzi powiadomienie o wyczerpaniu limitów minut na stronie produktu „Połączenia głosowe”.
Spotkanie zostało zaplanowane na 35 minut. Czy spotkanie zostanie przerwane, czy tylko tłumaczenie?
DeepL nie przerywa spotkania. Limit jest sprawdzany jednokrotnie – w momencie nawiązania połączenia lub ustawienia gospodarza – zanim rozpocznie się transmisja audio. Trwająca sesja nigdy nie jest przerywana w trakcie; kolejne połączenie zostanie odrzucone. W przypadku spotkań i rozmów grupowych, jeśli pierwszy gospodarz nie ma już dostępnych minut, kolejnym uprawnionym uczestnikiem zostaje gospodarz, a użycie jest naliczane na jego konto.
Zmiany planów i plany głosowe
Jeśli użytkownik dokona zmiany planu na wyższy w trakcie miesiąca, w jaki sposób wykorzystywane są jego minuty?
Nie stosuje się proporcjonalnego rozliczania; limity nie są proporcjonalnie rozliczane w przypadku zmian planu w trakcie cyklu rozliczeniowego. Jeśli w trakcie miesiąca użytkownikowi przypisano płatną licencję Voice, przechodzi on na limity obowiązujące w tym planie, a limit 30 minut przestaje mieć dla niego zastosowanie; użytkownicy w tej samej organizacji, którzy nie posiadają licencji Voice, zachowują swoje 30 minut.
Które minuty mają zastosowanie, jeśli klient posiada zarówno samodzielny abonament Voice, jak i limit minut w ramach planu?
Przydzielone minuty nie kumulują się i nie ma kolejności ich wykorzystania. Użytkownicy, którym przypisano abonament Voice, przechodzą na limity obowiązujące w ramach ich płatnego planu Voice, z pominięciem 30-minutowego limitu; użytkownicy z tej samej organizacji, którzy nie posiadają abonamentu Voice, zachowują swoje 30 minut.
Co widzi organizacja posiadająca oba plany?
Pole i licznik limitu minut w usłudze Voice są ukryte dla organizacji posiadających plan Voice.
Co się stanie, jeśli klient anuluje swój plan Voice, ale zachowa plan Tłumacz?
Bezpłatny limit rozmów głosowych ponownie staje się dostępny dla osób posiadających licencję na usługę Tłumacz DeepL.
Co się stanie, jeśli organizacja, która wyłączyła limit Voice, rozpocznie okres próbny usługi Voice?
Rozpoczęcie okresu próbnego usługi Voice przy wyłączonym limicie minut ponownie aktywuje ten limit dla wszystkich użytkowników. Limit minut obowiązuje na poziomie organizacji i nie jest ograniczony do użytkownika korzystającego z wersji próbnej; w ramach okresu próbnego w sposób automatyczny ponownie aktywowany jest 30-minutowy limit minut dla każdego użytkownika usługi Translate na danym koncie, w tym dla organizacji, które celowo wyłączyły tę opcję. Pierwotna decyzja administratora o wyłączeniu tej opcji nie jest zachowywana ani przywracana po zakończeniu okresu próbnego; administrator będzie musiał ponownie ręcznie wyłączyć tę opcję.
Dane i prywatność
Czy użycie funkcji DeepL Voice w ramach limitu jest wykorzystywane do trenowania modeli DeepL?
Nie. Użycie funkcji Voice w ramach zawartego w pakiecie limitu jest traktowane dokładnie tak samo jak płatne użycie funkcji Voice. DeepL Voice nigdy nie wykorzystuje Państwa danych do trenowania naszych modeli językowych.
- Usługa Voice for In-Person Conversations: dane są tymczasowo przetwarzane na Państwa urządzeniu lokalnym i usuwane w momencie, gdy przestają być widoczne na ekranie.
- Usługa Voice for Online Meetings: pliki audio, transkrypcje i tłumaczenia są przetwarzane tymczasowo w pamięci i usuwane po zakończeniu połączenia. Dane są szyfrowane podczas przesyłania. Transkrypcje i tłumaczenia zapisane przez użytkowników pozostają wyłącznie na lokalnym urządzeniu uczestnika przez okres do 30 dni (kontrolowany przez administratora).
- Usługa DeepL Voice działa z centrami danych zlokalizowanymi w UE, a wszelkie przetwarzanie danych przez podmioty zewnętrzne jest umownie zobowiązane do zerowego okresu przechowywania danych. DeepL posiada certyfikaty ISO/IEC 27001:2022 i SOC 2 Typ 2 oraz jest zgodny z RODO i HIPAA.